Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

A vendéglátás oktatása a legmagasabb szinten

2008.01.01. 21:34 | justblaze | Szólj hozzá!

 

Mivel jól ismerem ezt az iskolát gondoltam, hogy írok erről a témáról, ami szerintem mellesleg nagyon érdekes is. Ez a téma, pedig a vendéglátás oktatása, angol nevén Hotel Management. Ezt a legmagasabb szinten, a világon, két helyen tanítják. Az amerikai Cornell egyetemen, ami az USA egyik legnevesebb egyeteme és a svájci Lausanne mellett lévő Ecole Hoteliere Lausanne-ban azaz EHL-ben. Én az utóbbiról tudok mesélni.

Ide már a bekerülés sem egyszerű. Először is minden országból egy évfolyamra maximum két diákot vesznek fel, ez alól kivételt képez Svájc és Franciaország. Le kell tenni két nemzetközileg is elismert felsőfokú nyelvvizsgát. Ezekből az egyiknek vagy angolnak vagy, franciának kell lennie, mert ezen a két nyelven folyik az oktatás, azaz egy évfolyam nagyjából fele angolul fele franciául tanul. A másik nyelv, pedig német, olasz, spanyol vagy más sokak által beszélt nyelv. Az angol vizsgának a pontszámát is nézik szóval nem elég, hogyha épp hogy csak átmentünk. Ajánlják továbbá azt is, hogy egy kis franciát beszéljen a jövendőbeli diák mert az is segít a mindennapi életben.

Ezek után írni kell 2 darab egy oldalas esszét angolul ezekkel a címekkel:

Mit jelent neked a vendéglátás?

Miért gondolod azt, hogy be kell jutnod az EHL-re és mi, lenne az az egyedi dolog, amit hozzá tudnál tenni az EHL közösségéhez, és tagjává tudnál válni?

Sokat segít a bekerülésben az, ha korábban dolgoztak szállodában akár gimnázium alatt nyári munkaként vagy középiskola után egy évig valamilyen vendéglátási területen a felvételizők.

Ha tetszik a felvételi bizottságnak a két esszé, akkor behívnak egy szóbeli beszélgetésre. Itt, ha dolgozott a felvételiző valahol rá szoktak kérdezni olyan dolgokra, hogy hány szobás volt a szálloda és más könnyebb kérdésekre valamint az esszébe is belekérdeznek. Ezen kívül elbeszélgetnek a felvételizőkkel általános dolgokról amiből azért kiderül, hogy az illető mennyire intelligens. 

2008-tól van egy szerepjáték is a felvételiben. Például a felvételizőnek a recepcióst kell eljátszania és egy felháborodott vendéget megnyugtatni. Persze itt nem kell tökéletesen megoldani a feladatot de, azért látják, hogyha a recepciósnak vörös lesz a feje, és üvöltözni kezd a vendéggel akkor nem biztos, hogy ezt a szakmát találták neki ki.

Ezek után küldik a levelet, hogy felvettek vagy nem. Ha nem vesznek fel első jelentkezésre, akkor többször nem lehet benevezni, mert az az elvük, hogyha egyszer nem felelt meg a diák, akkor legközelebb sem fog. Nem túl igazságos de ezen a szinten ez van.

A suliban kötelező mindig öltönyt viselni és lányoknak is meg van szabva, hogy miben lehetnek. Ha nyáron nagyon meleg van, akkor az igazgató külön engedélyezi, hogy rövid ujjú inget viseljenek a hallgatók. Ha valaki például nincs, megborotválkozva vagy mondjuk túl hosszú a haja akkor egyszerűen, kiküldik az óráról. Ez vendéglátás a legmagasabb szinten, és ilyen dolgok itt már nem megengedettek.

Szóval, hogyha felvettek jön az első félév. Lehet lakást bérelni az iskolától, ez abból a szempontból jó, hogy tulajdonképpen az iskolában van de mivel nincs annyi lakás mint diák elsőbbséget élveznek azok akik később jöttek az egyetemre. Az első félév egy gyakorlati félév.

Itt el kell magyaráznom az egész iskola felépítését. A suliban van több étterem, egy fine dining, egy önkiszolgáló, egy úgymond rendes rendelős, egy olyan, ahol a világ különböző pontjairól ismerhetünk meg ízeket és jelenleg is átalakítások, vannak az iskolán belül. 2010-re egy egészen új szárny fog megépülni.

Szóval az első félév gyakorlati, mint mondtam. Mivel az iskolának van étterme, ahol a diákok étkeznek, mosoda, ahol mosnak és minden, ami egy rendes szállodában is van. Itt minden részlegen dolgoznak egy hétig, és az oktatók ismerik az ő saját részlegüket a legjobban a világon. Ez azért van, mert ezek a diákok a vendéglátásban a legmagasabb pozíciókat fogják betölteni és épp ezért tudniuk, kell, hogy működik a gépezet legalja is.

Az egyik séf mesélte, hogy amikor építették az iskolát egyik éjjel a világ legjobb konyhai gépeit, eszközeit gyártó cég ledobta a teljesen új, csúcstechnológiás gépeit a suli előtt, hogy azokat használják mert, hogyha az egyetemen is az ő gépeikkel dolgoztak akkor lehet, hogy később is tőlük rendelnek majd gépeket.

A következő félév tényleg gyakorlat. Egy szállodába, étterembe mennek a diákok a világon akárhova, hogy fél évig valóban dolgozzanak valami olyan területen amit eddig tanultak. Akár bellboyként vagy a room service-nél a lényeg, hogy nem egy magas pozícióban. Szerencsés, ha a diák olyan országba megy, ahol beszéli a nyelvet. Ennek a végén a tanuló főnökének írni kell egy értékelést az elmúlt fél évről. Itt a diákok mind a világ legjobb vendéglátó helyeire mennek dolgozni, mert ugye az jól mutat az önéletrajzukban.

Ezután visszatérnek az iskolába és kezdődik az igazi egyetemi oktatás. Ekkor választhatnak a diákok, hogy a Rooms Division-höz tartozó tantárgyakat tanulják nagyobb óraszámban vagy a Food and Beverage-hez tartozó tantárgyakat. Itt már tanulnak mindent, számvitelt és az előbb említett irányzatokhoz kapcsolódó dolgokat is de vannak nagyon különleges tantárgyak is. Például az italkóstolás óra. Ez alatt a diákok az összes fontos bortípust megkóstolják és kielemzik, ugyanez a cognacokkal és más elegáns italokkal, szivarokkal.

 Ez megy másfél évig, azaz 3 szemeszteren át. Ekkor jön az újabb gyakorlat. Ilyenkor már sokkal komolyabb állást kapnak különböző helyeken a diákok. A második gyakorlatnál érdemes olyan helyet választani, ami szorosan kapcsolódik ahhoz, amit később akar csinálni a diák. Azért fontos ez, mert itt már nagyjából lehet tudni, hogy az ipar Food and Beverage részénél akar elhelyezkedni vagy akár a szakma pénzügyi, esetleg marketing része tetszik neki jobban. Ennél a beosztásnál már komolyabb feladatokat kapnak a diákok, legtöbbször róluk nem is tudnak a vendégek de biztos, hogy nem sűrűn látják őket.

Ezután még jön három szemeszter ahol egyre jobban kiválaszthatják, hogy milyen órákon akarnak részt venni, sőt az utolsó szemeszterben csak egy tantárgyat tanulnak. Itt 3-4 tantárgy közül választhatnak és a választott tantárgyból vizsgáznak. Mivel vannak felkapottabb tantárgyak és átlagosak is, így jegyek alapján lehet bekerülni a választott csoportba, azaz minél jobb jegye van a diáknak annál gyorsabban jut be a csoportjába. Ha betelt a csoport, nem kell attól félni, hogy nem lesz hely, csak talán más csoportba kerül.

A diáktanácsnak nagyon nagy szerepe van az iskolán belül, ez az úgynevezett Student Council. Ebben van elnök, pénzügyi vezető, program szervező stb. Ők szervezik meg a diákoknak a különböző napokat, mint a sport nap, a Fete Finale (a végzősök ünnepsége) és sok más eseményt is. A Student Council félévente egyszer kap egy ajándék kirándulást az egyetemtől, mivel sok szabadidejük megy el a közös ügyek intézésével. Ez akár egy síutazás egy svájci síparadicsomba, akár egy tóhoz való kirándulás. Próbálják minél érdekesebbé tenni ezeket az úgymond csapatépítő túrákat.

Az iskola az egész világra próbálja utaztatni diákjait. Idén Januárban például több tanuló is elutazik Los Angelesbe egy szállodaipari konferenciára, ahol az iskolát fogják ismertetni. Természetesen minden utazási és szállásköltséget az egyetem áll. Ez azért jó a sulinak, mert az ő diákjaik ez által mégjobban megismerik a világot, fontos embereket ismernek meg és ha az iskola diákjai fontos embereket ismernek meg az az egyetemnek is jó.

Ha valaki elvégzi ezt az iskolát nagyon sok helyre mehet dolgozni. Tulajdonképpen, ha valaki a szállodaiparban akar elhelyezkedni, akkor csak meg kell mutatni a diplomáját és szinte már fel is van véve. De a vendéglátáshoz nem csak éttermek és szállodák köthetők. Például vannak cégek, akik tanácsokat adnak szállodáknak, hogy hova építkezzenek, de léteznek olyanok is akik akkor segítenek egy szállodának ha nem megy jól a hotel és nem tudják miért. Ezen tanácsadó cégnek az emberei felmérik a szálloda állapotát, kiderítik, miért nem megy jól és készítenek egy tervet, hogy hogy lehetne sikeressé tenni. De ismerek olyan embert is, aki a privát bankok terén, a Barclays Wealth-nél helyezkedett el ilyen diplomával mivel ott is nagyon fontos a személyes kapcsolat.

Ha valaki a szállodaiparban akar elhelyezkedni, akkor egy bizonyos lánccal fog szerződést kötni és ennek a láncnak a szállodáiban fog dolgozni az egész világon akár egy életen át bár ez egyre ritkább. A legtöbb láncnak van egy belső kiképző programja is amelyben még részt kell venni amikor aláírt oda az ember de mindeközben dolgoznia is kell 

Szerintem ez az iskola egy tökéletes gépezet, amelyet próbálnak folyamatosan még jobban tökéletesíteni és sikerül is. Én nagyon szeretem ezt az iskolát és szerintem egy ilyen diplomával az ember akármit elérhet az életben.

Az egyetem honlapja: www.ehl.ch

Címkék: oktatás hotel egyetem szálloda vendéglátás svájc barclays management ehl lausanne hotel management genf genfi tó

A bejegyzés trackback címe:

https://petikekajal.blog.hu/api/trackback/id/tr13281396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása